مدير جهاد كشاورزي شهرستان شيراز: با توجه به تداوم خشكسالي ومحدوديت منابع آب، تغيير الگوي كشت ضروري مي باشد.


مجيد اختري گفت: تغيير الگوي كشت، با هدف كمك به كشاورزان آسيب ديده از خشكسالي و نيز تحقيق و ترويج محصولات كم آب بر در جهت مديريت منابع آب موجود، از برنامه هاي پيش رو مديريت جهاد كشاورزي شهرستان شيراز مي باشد.

وي افزود : با همدلي و همفكري كشاورزان و كارشناسان تاكنون محصولات جديدي در شهرستان شيراز و بخش زرقان كشت گرديده كه از آن جمله مي توان به كاشت گياه علوفه اي كم آب بر سورگوم اشاره نمود.

اين مقام مسئول گفت: به منظور توسعه وترويج كشت سورگوم مزرعه مقايسه ارقام در بخش زرقان با 16 رقم كشت شد. اين ارقام شامل چهار رقم زودرس ، نه رقم ميان رس وسه رقم دير رس و در سطحي بالغ بر سه و نيم هكتاركشت و مورد بررسي قرار گرفت.

روز چهارشنبه 28 مهر كارگاه آموزشي آشنايي با محصولات علوفه اي با نياز آبي كمتر در مزرعه سورگوم طرح انتخاب مشاركتي P.V.S. واقع در روستاي لپويي بخش زرقان برگزار گرديد.

ابتدا رييس مركز جهاد كشاورزي زرقان سيماي كشاورزي اين بخش و پتانسيل هاي زراعي و دامي را شرح داد. رضا اميني از گامهاي موفق در بخش زرقان در ترويج گياهان كم آب بر به توسعه كشت گلرنگ بهاره در سطحي بالغ بر 3500 هكتار و همچنين ترويج كاشت سورگوم اشاره نمود.

سپس كارشناس مسئول گياهان علوفه اي مديريت زراعت سازمان جهاد كشاورزي فارس، مراحل كاشت، داشت و برداشت گياه سورگوم را به شركت كنندگان شرح داد.

هاشمي گفت: سورگوم متحمل به تنش خشكي و شوري، متحمل به ورس، داراي پنجه زني بيشتر نسبت به ذرت مي باشد.

وي افزود: امكان برداشت چند چين در طي دوره رشد، نياز آبي و توقع كودي كمتر در مقايسه با ذرت از ديگر ويژگي هاي سورگوم مي باشد.

سپس محقق مركز تحقيقات زرقان با بيان اينكه سورگوم گياهي بومي ايران بوده و از قديم الايام با عنوان ذرت شناخته شده است، ويژگي هاي مثبت اين گياه در مقايسه با ذرت كه از جمله مقاوم بودن در برابر آفات وبيماريها مي باشد، اشاره نمود.

رخشنده رو بيان داشت: ميزان مصرف آب جهت توليد يك كيلوگرم ماده خشك اين گياه نسبت به ذرت 36 ليتركمتر مي باشد. او همچنين به معرفي انواع ارقام سورگوم ، ويژگي هاي سورگوم علوفه اي و دانه اي پرداخت.

در ادامه مرادي رييس اداره توليدات دامي شهرستان شيراز و صدركارشناس معاونت بهبود توليدات دامي سازمان جهاد كشاورزي فارس، نكات فني در ارتباط با نحوه سيلو كردن سورگوم به حاضرين در كارگاه آموزش دادند.

در ادامه اين كارگاه جعفري دامدار و كشاورز توليد كننده سورگوم از تجربيات خود در ارتباط با كاشت و سيلو كردن اين محصول گفت و از ديگر كشاورزان خواست تا به توليد اقتصادي به جاي توليد حداكثري توجه داشته باشند.

در اين كارگاه كه با درخواست و برنامه ريزي مديريت هماهنگي ترويج كشاورزي فارس برگزار شد، مدير جهاد كشاورزي شهرستان شيراز،جمعي از كارشناسان مديريت هماهنگي ترويج كشاورزي فارس، كارشناس مسئول گياهان علوفه اي مديريت زراعت سازمان جهاد كشاورزي فارس، روساي ادارات بهبود توليدات گياهي، بهبود توليدات دامي، آموزش و ترويج و مسئول واحد زراعت مديريت جهاد كشاورزي شهرستان شيراز و مسئول و جمعي از كارشناسان مركز جهاد كشاورزي زرقان، كارشناسان مركز سياخ، رخشنده رو محقق مركز تحقيقات زرقان در زمينه سورگوم و همچنين كارشناسان و كشاورزان 16 شهرستان استان فارس همزمان با چين دوم مزرعه برگزار شد.

گفتني است چين اول اين محصول در 27 مرداد برداشت شد و متوسط عملكرد در چين اول 40تن بود و پيش از اين سه كارگاه آموزشي ديگر در مرداد ماه جهت كارشناسان و كشاورزان مديريت جهاد كشاورزي شهرستان شيراز برگزار شد.

پس از اين كارگاه حاضرين از مزرعه چغندر قند علوفه اي بازديد نمودند و كارشناس مسئول گياهان علوفه اي مديريت زراعت سازمان جهاد كشاورزي فارس در ارتباط با چغندر قند علوفه اي گفت: اين محصول در كشت بهاره، با ميزان بذر بين 12 تا 15 كيلو كشت گرديده و داراي عملكرد صدو بيست تن در هكتار و ميزان قند 10 تا 12 درصد است ،گياه سورگوم داراي درصد پروتيين بالا و قند خيلي خوب مي باشد و ميتوان براي علوفه ، سيلو و يا تازه خوري مورد استفاده قرارگيرد.

هاشمي با اشاره به اينكه مزرعه مذكور داراي E.C آب بالاتر از 4000میلی موس بر سانتی متر بوده وتوليدي خوب داشته ، از مقاومت اين گياه به تنش خشكي و شوري اشاره نمود.