مدیر جهاد کشاورزی شهرستان شیراز از ابلاغ اخطاریه به شوراها و دهیاران روستاهای گردخون، اقبال آباد، شمس آباد و خلجوی بر اساس ماده 688‪ قانون مجازات اسلامی خبر داد. ‬

به گزارش روابط عمومی مدیریت جهاد کشاورزی شهرستان شیراز ذبیح الله سیروسی با تاکید بر نظارت و پایش دقیق کارشناسان این اداره در برخورد با متخلفین استفاده از فاضلاب خام برای آبیاری کشت و زرع گفت :

اخطاریه کتبی به شوراها و دهیاران محترم روستاهای مذکور به منظور برخورد سریع با متخلفین هر روستا انجام شده است و در همین راستا اطلاعیه های تشریح و توضیح ماده 688‪ قانون مجازات اسلامی به سمع و نظر کشاورزان رسیده است. ‬

وی به دو مصوبه شورای عالی سلامت و امنیت غذایی در این زمینه اشاره کرد و گفت: این دو مصوبه به منظور برنامه‌ریزی برای کنترل آبیاری مزارع کشاورزی به ویژه مزارع سبزی و صیفی با فاضلاب خام به تصویب رسیده است و مطابق یکی از این مصوبه‌ها که در تاریخ ۱۸ مهر ماه سال ۸۶ تصویب شده است، هیئت وزیران استانداری‌های سراسر کشور و وزارتخانه‌های نیرو، جهاد کشاورزی و بهداشت را مکلف کرده است که از آبیاری مزارع با فاضلاب تصفیه نشده جلوگیری کنند.

وی ادامه داد: مصوبه دیگری هم تصویب شده که طی آن هیات وزیران، وزارتخانه‌های جهاد کشارزی و نیرو را مکلف کرده که اقدامات لازم برای رفع مشکل آبیاری مزارع سبزی‌کاری با فاضلاب خام را انجام دهند.

سیروسی با ابراز اینکه پساب های فاضلاب قطعا شامل مواد زائدی است كه می تواند مضرات زیست محیطی و نیز خطرات جبران ناپذیری برای سلامت مردم داشته باشد، گفت: در این میان برخی كشورها از جمله ایران بر اساس درجه بندی تصفیه، اقدام به استفاده از فاضلاب در زمینه های مختلف می كنند كه این امر علاوه بر كمك به بخش كشاورزی، به رفع كمبود آب نیز كمك شایانی می كند.

وی تاكید كرد: استفاده از پساب تصفیه شده در موارد مختلف بر اساس دستور و تایید سازمان محیط زیست و با توجه به استانداردهای حفظ محیط زیست انجام می شود.

این مقام مسئول افزود: بخش دیگر پساب ها و فاضلاب ها، فاضلاب تصفیه نشده خانگی و صنعتی (حاوی آلودگی های شیمیایی، فلزات سنگین و سموم شیمیایی) است كه بعضا مشاهده می شود برخی كشاورزان اقدام به آبیاری مزارع خود با این پساب می كنند.

وی با اشاره به اینکه ابتلا به بیماری های پوستی و انگلی در كوتاه مدت و بلندمدت، كمترین تهدید برای سلامت افراد مخصوصا کشاورز خاطی است اظهار کرد :با توجه به ممنوعیت استفاده از فاضلاب برای آبیاری مزارع، طبق قوانین محیط زیستی، آموزش به كشاورزان و نیز برخورد با متخلفان دو اقدام مهم در این زمینه است که جهاد کشاورزی شهرستان شیراز تمام تلاش خود را در این زمینه بکار گرفته است.

وی افزود:

 تغییر الگوی کشت محصولات کشاورزی و حمایت از جایگزینی محصولات، توسعه تاسیسات جمع آوری و تصفیه فاضلاب، تامین آب جایگزین، جلب مشارکت سازمان‌های مسئول، جلوگیری از آلودگی آبهای سطحی با فاضلاب و اجرای برنامه ایمنی فاضلاب بخش دیگری از راهکارهای حل این معضل هستند.

وی در پیان تاكید كرد: اجرای سامانه دفع فاضلاب در مناطق مختلف، مدیریت پساب های رها شده در مناطقی از جمله روستاهای حاشیه شهرستان و تقویت نظارت از جمله مواردی است كه باید مورد توجه متولیان امر قرار گیرد.